v.19 (18 veckor 0 dagar)

Med tanke på framflyttat BF-datum så går jag in i v.19 idag istället för i lördags :)
Här kommer lite info om utvecklingen så här långt.


Bebisens utveckling t om v. 18:


Bild kopierad från www.babycenter.com (mycket bra sida!)
Det blåa och understrukna i bilden:
Öra: Nu sitter öronen på rätt plats och står ut från huvudet.
Ben: Nu rör bebisen armar och ben - rörelser du kommer att känna snart, om du inte redan gjort det.
(Hmm, det har typ kittlats i/på magen ganska mycket på sistone, jag menar det kan väl inte va gaser som kittlar sådär?! Känslan har jag aldrig haft i hela mitt liv...med tanke på bebisens aktivitet så tror jag att det e han som busar med mig :P )
Moderkaka: Ultraljudsundersökningen som du förmodligen redan gjort eller snart kommer att göra visar moderkakans läge, ger tillfälle att kontrollera att bebisen växer bra och att allt är normalt.
Blodkärl: Man kan se bebisens blodkärl genom den genomskinliga huden.

Nu är bebisen ungefär 12 centimeter lång i sitthöjd och väger knappt 200 gram. Bröstkorgen rör sig ut och in vid andning (även om det är fostervatten som bebisen 'andas'). Blodkärl syns fortfarande genom den tunna huden och öronen har flyttats dit de ska sitta, men de är ännu lite utstående
Du erbjuds en ultraljudsundersökning i andra trimestern (vilken ofta sker ungefär nu) för att bedöma fostrets tillväxt och utveckling och se om förlossningsdatumet stämmer.

Denna undersökning är för de flesta första gången de ser sin bebis. Det kan kännas stort att se den sparka, böja sig, sträcka på sig, rulla runt och till och med suga på tummen. Gå tillsammans om det är möjligt och be om bilder!